Растат въпросителните около инцидента на площадката Радиана в  Козлодуй, където

...
Растат въпросителните около инцидента на площадката Радиана в  Козлодуй, където
Коментари Харесай

Неяснотите около инцидента в Козлодуй се увеличават

Растат въпросителните към случая на площадката " Радиана " в  Козлодуй, където двама служащи починаха, а други двама бяха ранени от струтила се арматура. Институциите и компаниите, свързани с построяването на хранилището за радиоактивни боклуци, започнаха да си трансферират отговорността за нещастието.

Държавното дружество " Радиоактивни боклуци " (ДП РАО), което е възложител на плана за хранилището, часове след случая предложения медиите на брифинг във вторник в 11 ч., само че в 9.30 изненадващо анулира срещата. Директива за птиците РАО ще резервира безмълвие " до изясняване на събитията ", стана ясно от прессъобщение. Държавното дружество се явява възложител на плана за хранилището, а изпълнителят е консорциум от пет компании - немската " Нюкем Текнолоджи " и българските " Евробилд ", " Корект ", " Юнг план " и " Булинвест ". Никоя от компаниите към този момент не признава, че е шеф на потърпевшите строители. 

Междувременно с трудовата акцидент се зае Националната следствена работа - тъй като всички обекти на територията на АЕЦ " Козлодуй " са значими за националната сигурност.  Заради следствието строителната площадка, където ще се складират радиоактивни боклуци, остана затворена. Инспекцията по труда също стартира инспекция, само че и оттова не дават повече информация с аргумента, че се правят следствени дейности. 

Все отново от Директива за птиците РАО дадоха някакви уточнения. " Инспекцията по труда би трябвало да откри, първо, какво е трудовото правно отношение на служащите с техния шеф, по-късно дали са минали подобаващ инструктаж, образование, дали са квалифицирани за работата, която им е възлагана. Освен това всички машини и уреди, с които са работили, дали са изправни, дали са минали съответните инспекции, които се изискват. Това е много сериозна инспекция, обемиста ", съобщи Георги Разложки, зам.изпълнителен шеф. 
Някои от служащите на площадката са от село Долни Цибър, разкри Българска национална телевизия. " Ние вършим скеле и по едно време огромният наследник, който работи с мен, вика - слизайте долу, че загивам. Обърнах се - какво става?! Арматурата потегли. Пада една след друга. Все едно картечница. Тя не беше закрепена въобще. Но това е единствено по виновност на техниците! Друго нищо не е, в случай че ще да ме изгонят от компанията! ", разяснява свидетел на нещастието. 

 

Единият ранен служащ остава в болница за интервенция. Другият към този момент си е вкъщи, само че е в потрес. 32-годишният Филип е татко на три деца, работи на строителната площадка с трудов контракт, опитал се е да помогне на сътрудниците си, затиснати от железа при инцидента. " Представете си, 70 тона да паднат върху вас в някакъв трап и вие се борите за живота си. Той е оживял и е излязъл оттова ", сподели Изабела Славкова.

 



ПРЕДОЗИРАНЕ

" Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди следствието на аргументите за повредата в АЕЦ „ Козлодуй “ да се правят от следователи от Националната следствена работа ", се споделя в съобщение на държавното обвиняване, разпространено във вторник следобяд. Първо, Цацаров към този момент не е основен прокурор. Второ, повредата не е повреда, а е трудова акцидент. Трето, няма повреда в АЕЦ " Козлодуй ", а случай на площадка, ситуирана на територията на АЕЦ " Козлодуй ". Но държавното обвиняване очевидно не схваща разликите.

" До момента е формирано досъдебно произвеждане по член 123, ал.1 от Наказателен кодекс, което се следи от Окръжна прокуратура-Враца. Извършени са първичните дейности по следствието - оглед на местопроизшествието, назначени са експертизи за определяне на аргументите за гибелта на двама служащи и е конфискувана документи от голяма важност за следствието ", се показва още в прессъбощението.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР